Menu
Login

Duško Hadžić & Iskreno slikarstvo

Duško Hadžić rođen je 25.06.1956 u Sremskoj Mitrovici, gde je završio osnovnu i srednju medicinsku školu. Slika od najranijeg detinjstva.
Učesnik je mnogobrojnih izložbi u Srbiji.

Rekli su o autoru

BAJKA

Galerijska postavka dela Duška Hadžića prezentuje slike nastale tokom poslednje četiri godine u tehnici ulja na platnu, raskošne palete i formata. Nazivi Šuma, Cveće, Dvorište, Zemlja, Komšinice, Spavač i vizionarke, Voler... su iskaz snažnog stvaralačkog poriva umetnika koji u svom Iskrenom slikarstvu poteza slikarskog – ličnog pravca koji je sam osnovao i dao mu naziv – komponuje univerzalnost zanatske veštine, vreme, prostor, zvuk i svetlost.

Hadžić slika realno-apstraktne prizore jer ne želi da se pokori ni jednoj shemi koja bi zarobila njegov unutrašnji podsticaj što je vidljivo na slikama pejzaža. U figurativnim kompozicijama prisutna je težnja ka prikazivanju suštine, onoga što osoba nosi kao svoj praoblik ili simbol. Hadžićev stil predstavlja sintezu poetske imaginacije i metafizičke antropologije. Prostor se pojavljuje u obliku određenog i jasno definisanog poretka. U strukturi se opredenjuje za horizontalne vizure. Dinamiku slike obezbeđuje nizom krivih linija i ovalnih formi koje povezuju i spajaju slikane slojeve u duboko lično doživljen i projektovan oblik. Svetlost je u njegovim slikama prisutan i obavezan deo ikonografije, obavija multiplicirane forme konstrukcije, logički ujedinjuje elemente – svetlost je ključni cilj kome se teži.

Lubardina misao da se uvek borimo sa nekim mrakom u težnji da ga osvetlimo, odgovara delima umetnika kome je Gogen uzor, a Pikaso polazište. On odbacuje duboki prostor. Slika mu postaje dekorativna površina, a boja osnovni element mistične tajne. Nikada ne odustaje od namere da na platnu umesto ekspresije istakne realizaciju - Duško Hadžić slika bajku, a mi uživamo u njoj.

Ivanka Trifunović

Dusko Hadzic  &  Iskreno slikarstvo

+38160 557 44 77
+38165 515 45 19
22000
Sremska Mitrovica
Stari Šor 38
office@duskohadzic.com
© Copyright 2020 - Dusko Hadzic
cross
Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram